Programma 3 Sociaal domein

Waar gaat dit programma over?

Terug naar navigatie - Waar gaat dit programma over?

In dit programma worden de doelen en acties en uitgaven en inkomsten geraamd van de activiteiten die de gemeente Wormerland ontplooit op de terreinen van de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Participatiewet, samen de drie decentralisaties in het sociaal domein.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

In Wormerland staat niemand aan de kant. Het is voor ons belangrijk dat onze inwoners verbonden (kunnen) zijn met de samenleving en zich gesteund voelen bij het vervullen van zorgtaken. Wie zorg of hulp van de gemeente nodig heeft, krijgt zo snel mogelijk – en zo nodig op maat – een goed afgestemde oplossing. De menselijke maat staat hierbij voorop. Daarbij is het belangrijk dat de toegang tot voorzieningen laagdrempelig is en dat inwoners weten waar ze terechtkunnen. Bij hulp en ondersteuning spreken we zo veel mogelijk de zelfredzaamheid van de persoon zelf aan en die stimuleren en ondersteunen we.

Inwoners creëren zo op eigen kracht en binnen hun eigen netwerk kansen en mogelijkheden om naar vermogen mee te doen in de samenleving. Daar waar hun eigen netwerk niet toereikend is, kan een inwoner een beroep doen op ondersteuning vanuit de gemeente. Voor de kwetsbaarste inwoners is er een vangnet beschikbaar, bijvoorbeeld op basis van de Wet op de jeugdzorg, de Wmo of de Participatiewet.

Programma 3: Doelenboom
Kerndoel Operationeel doel Acties 2021
P3 1. Onze inwoners zijn zelfredzaam P3 1.1 Meer inzetten op jeugdpreventie 1.1.1 - Wij gaan de onderlinge samenwerking op het gebied van jeugdhulp, jeugdzorg en de gemeente verbeteren
1.1.2 - Wij gaan Peuterplus doorontwikkelen en implementeren
P3 1.2 Ons aanbod effectiever maken door te sturen op resultaat 1.2.1 - In het kader van jeugdzorg gaan wij onderzoeken hoe het maatschappelijk veld beter kan samenwerken. Centrum Jong is in dit veld een strategisch partner
1.2.2 - Wij gaan opvoedondersteuning versterken door voorzieningen op dit gebied te stroomlijnen en uitvoering te versterken
P3 1.3 Maatwerk bieden bij ondersteuning 1.3.1 - Door het organiseren van aanbod op het gebied van taal en ondersteuning naar werk voor inburgeraars gaan wij doelgericht inburgeren
1.3.2 - Wij pakken vroegsignalen over betalingsachterstanden op en leggen binnen vier weken contact met de inwoner
1.3.3 - Samen met de regiogemeenten gaan wij een kader opstellen voor beschermd wonen en onderzoeken de uitvoeringsmogelijkheden
1.3.4 - Wij geven uitvoering aan het projectplan 'Perspectief op werk'.
1.3.5 - Wij zorgen voor een sluitende ketenaanpak voor laaggeletterdheid
P3 1.4 Transformeren in het sociaal domein 1.4.1 - Wij gaan uitvoering geven aan integrale samenwerking door processen van gemeente en maatschappelijke organisaties beter op elkaar te laten aansluiten
1.4.2 - De afstemming tussen professionals uit Sociaal Domein en Veiligheidsdomein gaan wij verbeteren
P3 1.5 Grip op de financiële middelen jeugdhulp 1.5.1 - Wij gaan samen met andere gemeenten in de regio specialistische jeugdhulp inkopen op basis van nieuwe verbeterde voorwaarden
Begroting 2021 21-9-2020

 

ONZE DOELEN EN WAT WE HIERVOOR IN 2021 GAAN DOEN

 

P3 1. Onze inwoners zijn zelfredzaam

Terug naar navigatie - Toelichting

Iedereen in onze gemeente is maatschappelijk actief en doet mee naar vermogen. Hierbij zijn de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van inwoners belangrijk. Als meedoen niet zelfstandig lukt, dan helpt de gemeente bij het organiseren van ondersteuning. Maatwerk bieden is uitgangspunt.
Voor die inwoner die niet of weinig zelfredzaam is en langdurige ondersteuning nodig heeft, werken we samen met maatschappelijke partners aan een passende oplossing dicht bij huis. Daarbij is inzet van vrijwilligers en mantelzorgers van onschatbare waarde.
In het geval dat direct handelen vanwege zorg- of veiligheidsreden nodig is, neemt de gemeente regie in het uitvoeren van de noodzakelijke ondersteuning.
Om intensieve ondersteuning te voorkomen is preventie en vroegsignalering belangrijk. Met maatschappelijke partners worden afspraken gemaakt om inwoners zo goed mogelijk voor te lichten, door te verwijzen of direct ondersteuning te bieden.
Invloed van coronamaatregelen op het maatschappelijk leven en verdere decentralisatie van wetgeving kunnen een druk uitoefenen op het uitvoeren van de dienstverlening op het gebied van inkomen, werk en zorg. De rijksoverheid verstrekt budgetten om tegemoet te komen in de uitvoeringskosten. De verwachting is dat dit niet afdoende zal blijken. Op het moment van schrijven van deze begroting zijn de effecten op uitgave en inzet van middelen onbekend. Dit betekent dat komende periode de uitvoeringspraktijk dan ook nauwgezet gemonitord zal worden.

Terug naar navigatie - Onze doelen en acties

P3 1.1 Meer inzetten op jeugd preventie

Terug naar navigatie - P3 1.1 Meer inzetten op jeugd preventie

Meerdere organisaties zetten zich in voor het (jonge) kind en zijn bij het gezin betrokken. Centrum Jong, scholen, kinderopvangcentra, sportverenigingen, enzovoort. Allen hebben tot doel welzijn en veiligheid van het kind, en het gezin waarin het kind opgroeit, te ondersteunen.
Door samenwerking in het veld te bevorderen en afspraken te maken over signalering, is het mogelijk om preventief te werk te gaan. Doel is om de ouder te ondersteunen en het kind een kansrijke start te bieden en optimale ontwikkelingskansen.

Wat gaan we daarvoor doen

P3 1.2 Ons aanbod effectiever maken door te sturen op resultaat

Terug naar navigatie - P3 1.2 Ons aanbod effectiever maken door te sturen op resultaat

Diverse organisaties bieden algemene ondersteuning en zorg, vooral gericht op kwetsbare doelgroepen zoals jeugd en ouderen. Sturen op maatschappelijke impact en het monitoren van prestatieafspraken maken dat wij als gemeente de verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van de geboden hulp door aanbieders. Het is belangrijk om met de gesubsidieerde organisaties (liefst meerjarige) afspraken te maken over de hoogte van de subsidie, hun activiteiten de daarmee te bereiken resultaten en regelmatig met ze in gesprek te zijn over de voortgang en over ontwikkelingen. Als gemeente willen we bijvoorbeeld dat organisaties vraaggerichte hulp bieden in plaats van aanbodgerichte hulp om zo beter aan te sluiten op de behoeften van onze inwoners.

Wat gaan we daarvoor doen

P3 1.3 Maatwerk bieden bij ondersteuning

Terug naar navigatie - P3 1.3 Maatwerk bieden bij ondersteuning

Iedere inwoner krijgt ondersteuning die past bij zijn persoonlijke situatie. Op professionele wijze wordt bepaald welke inzet moet worden gepleegd. Samen met maatschappelijke partners biedt de gemeente een snelle en doeltreffende voorziening, waarbij het accent komt te liggen op vraaggericht aanbod.

Wat gaan we daarvoor doen

P3 1.4 Transformeren in het sociaal domein

Terug naar navigatie - P3 1.4 Transformeren in het sociaal domein

Gemeentelijke activiteiten in het Sociaal Domein zijn gericht op werk, participatie en zelfredzaamheid, zorg en jeugd. Het wettelijk kader betreft Wmo 2015, de Participatiewet, Jeugdwet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Vragen van inwoners met meervoudige en complexe problemen bewegen zich dwars door alle wettelijke kaders heen. Dit vraagt van professionals in het Sociaal Domein dat zij dezelfde ambities, kernwaarden, doelen en resultaten voor ogen hebben. Met het project ‘Integrale Aanpak’ gestart in 2019, wordt op meerdere fronten uitvoering gegeven aan deze transformatie.

Wat gaan we daarvoor doen

P3 1.5 Grip op de financiële middelen jeugdhulp

Terug naar navigatie - P3 1.5 Grip op de financiële middelen jeugdhulp

Gezondheid, veiligheid en welzijn van het kind is belangrijk. Dit is verankerd in wetgeving en vraagt van de gemeente om te allen tijde ondersteuning te bieden. Tegelijkertijd stelt dit de gemeente voor enorm hoge uitgaven met name op het gebied van specialistische jeugdhulp. Het is duidelijk dat het stelsel vereenvoudigd moet worden voor zowel de verwijzers als voor de aanbieders.

Wat gaan we daarvoor doen

Wat gaat het kosten?

Terug naar navigatie - Wat gaat het kosten?
(bedragen x € 1.000) Rekening 2019 Begroting 2020 Begroting 2021 Begroting 2022 Begroting 2023 Begroting 2024
Totaal Lasten 14.047 13.981 13.992 14.026 14.035 14.035
Totaal Baten 3.318 3.368 3.427 3.427 3.427 3.427
Totaal 03 Sociaal domein 10.728 10.613 10.566 10.599 10.608 10.608
9-nov-2020 9:15:45