Het project Integrale toegang dat gestart is in 2019, is ingezet om, samen met alle professionals uit het maatschappelijke veld, de inwoner sneller en beter te kunnen helpen bij hun zorg- of ondersteuningsvragen. Om dit aanbod te organiseren is een beleidsvisie op integrale samenwerking vastgesteld. Het biedt een kader om ‘anders te kijken’ naar de inwoner en de situatie waarin hij/zij zich bevindt en het biedt de professional handelingsperspectief. Professionals werken samen vanuit de bedoeling om de inwoner zoveel mogelijk mee te laten doen in de maatschappij en zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

Kwaliteit

O

In de raad van mei 2021 is de beleidsvisie Sociaal domein vastgesteld. Deze visie is bedoeld als (inspiratie)kader voor de wijze waarop de gemeente Wormerland de samenleving wil benaderen en organiseren. De visie Sociaal Domein is ontwikkeld langs drie lijnen. Ten eerste de transformatie van het Sociaal Domein gericht op eenvoud, integraliteit, preventie en innovatie. Ten tweede stelt de visie de vraag van de inwoner centraal en is niet de systeemwereld van de gemeente. Tot slot streeft de visie naar een inclusieve samenleving waarin iedereen mee mag en kan doen.

De afgelopen periode is ingezet op werken met de ‘doorgaande Zorglijn’ en de ‘omgekeerde toets’: medewerkers moeten denken vanuit ‘wat is er nodig bij een aanvraag voor een voorziening en hoe regel ik zaken aan de voorkant om te zorgen dat we niet aan de achterkant moeten repareren’. Zorgen dat inwoners die dat nodig hebben snel en adequaat bediend worden. Daarom is het klantproces in beeld brengen en herinrichten (integrale toegang) van primair belang. En dat moet leiden tot een efficiëntere en effectievere inzet van mensen en middelen. De integrale samenwerking zal in 2022 worden voortgezet en wordt gezien als een continue proces.

Tijd

O