P3 1.4.2 Wij intensiveren de contacten met onze huidige bijstandscliënten en maken afspraken over actief meedoen in de maatschappij.

Door de coronacrisis heeft de dienstverlening aan bijstandscliënten een langere periode zowel telefonisch als digitaal plaatsgevonden. Oogcontact en lichaamstaal zijn belangrijke factoren om een duidelijk beeld te vormen over de persoonlijke situatie van de cliënt. Daarom is in 2021, na de versoepeling van de maatregelen, gestart met het uitnodigen van alle cliënten op kantoor voor een gesprek. Deze actie om cliënten in beeld te krijgen loopt door in 2022.
Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar een hybride vorm van dienstverlening aan bijstandscliënten, waarbij digitale middelen naast bestaande vorm van dienstverlening wordt ingezet. Verder wordt onderzocht of groepsgewijze dienstverlening mogelijk is.
Resultaat 2022
Vanwege de doorlopende maatregelen geldend voor het coronavirus, was het in 2021 nog niet mogelijk alle cliënten uit te nodigen op kantoor voor gesprekken. Met het vervallen van de maatregelen in 2022, zijn de resterende cliënten uitgenodigd op kantoor voor gesprekken. Hierdoor zijn de bijstandscliënten in beeld en wordt er actief met hen gesproken over participatie in de maatschappij.
Door personele onderbezetting heeft het onderzoek naar een hybride vorm van dienstverlening en groepswijze dienstverlening lange tijd stilgelegen. Dit is recentelijk weer opgepakt door team Werk en Inkomen, het onderzoek hiernaar is nog gaande. Er zijn in 2022 voor Werk en Inkomen extra werkzaamheden geweest ten behoeve van de energietoeslag van €1.300 per huishouden, dat door het Rijk is toegezegd, maar door de gemeenten moest worden uitgevoerd. Dit betrof voor Wormerland in 2022 in totaal 566 gevallen. Ook dit is onderdeel van de vertraging in het onderzoek.