We ontwikkelen het onderwijsachterstandenbeleid met samenhang tussen de kinderopvang en de basisscholen. We zijn daarvoor periodiek in gesprek met diverse partijen (de kinderopvang, de basisscholen en Centrum Jong). Dat heeft in 2021 geleid tot het vaststellen onderwijsagenda onderwijsachterstandenbeleid 2021/2023. Deze agenda gaan we uitvoeren en doorontwikkelen. We betrekken hierbij het Nationaal Programma Onderwijs dat is bedoeld om scholen te laten werken aan het aanpakken van achterstanden die door corona zijn ontstaan of versterkt en waarvoor het onderwijs rijksmiddelen krijgt. Ook de gemeente ontvangt NPO-middelen om waar nodig flankerende maatregelen te treffen. De gemeente zal waar nodig een verbindende rol of medewerking bieden, bijvoorbeeld bij de inzet van jeugdgezondheidszorg, sociaal werk of kinderdagopvang en buitenschoolse opvang en bij het werk van Team Sportservice.

Resultaat 2022

Het doorontwikkelen van de uitvoeringsagenda onderwijsachterstanden is in het tweede halfjaar opgepakt door de komst van een specifieke medewerker, maar nog niet afgerond.

De NPO-gelden mogen inmiddels in meer jaren (t/m 2025) worden uitgevoerd. We zijn in overleg gegaan met het veld (onderwijs, kinderopvang, jeugdzorg e.d.) om zinvolle activiteiten te bepalen. We willen dit in 2023 vertalen in een bestedingsprogramma.

Kwaliteit

G

Tijd

G