Het in maart 2020 in de raad besproken zelfevaluatie onderzoeksrapport kreeg van de provincie Noord-Holland niet de waardering waarop gehoopt werd. De provincie is daarover in gesprek gegaan met de colleges van Wormerland en Oostzaan. Intussen nam de gemeenteraad van Wormerland op 30-6-2020 raadsbreed een motie aan die moet leiden tot een debat over de bestuurlijke toekomst in de raad en tussen gemeentebestuur en de samenleving.
In 2021 stelde de raad een begeleidingscommissie in ter uitvoering van de genoemde motie en werd bureau Rijnconsult aangesteld als adviseur in het traject ter uitvoering van die motie. Begin 2022 staat een afrondend debat van de gemeenteraad gepland, na overigens de bestuurlijke omgeving in Zaanstreek-Waterland en de samenleving van Wormerland te hebben geconsulteerd. Dit proces leidt tot een richting gevende uitspraak over de bestuurlijke en ambtelijke toekomst van Wormerland. Afhankelijk van die uitspraak moeten in 2022 vervolgstappen worden gezet ter uitvoering van de wil van de oude en de nieuwe gemeenteraad. Welke stappen dat zijn is op het moment van schrijven van deze begroting nog niet te voorzien.
Parallel aan dit onderwerp wil de provincie Noord-Holland dat de gemeenten in Zaanstreek-Waterland in gezamenlijkheid in 2021 een regionaal perspectief voor deze regio opstellen. Of het hiertoe in 2021 al komt en in welke vorm, wordt pas duidelijk verderop in de 2e helft van 2021. Als er een dergelijk perspectief komt, zal de uitvoering pas in 2022 geconcretiseerd kunnen worden.

Resultaat 2022

De uitvoering van de raadsbrede motie van juni 2020 heeft geleid tot een bestuurlijke verkenning en een participatietraject over de bestuurlijke toekomst, vertaald in wenselijkheden, onwenselijkheden, mogelijkheden en onmogelijkheden waarmee in de toekomstkeuze rekening moet worden gehouden. In februari 2022 heeft de vorige gemeenteraad een aanbeveling vastgesteld, die was gericht aan de nieuwe gemeenteraad. De nieuwe gemeenteraad zal voor de komende 4 jaar regie moeten nemen op de bestuurlijke toekomst en nam op 7-2-2023 de aanbeveling van de oude raad als vertrekpunt aan. Intussen wordt hard gewerkt aan de doorontwikkeling van OVER-gemeenten, omdat de ambtelijke organisatie van vitaal belang is voor de dienstverlening aan burger en bestuur, alsmede voor de bestuurskracht in de komende raadsperiode.  Het college pakt de raadsuitspraken van 7-2-2023 ter uitwerking op, in samenspraak met de klankbordgroep uit de nieuwe raad. 
Een werkgroep uit de gemeenteraad van Oostzaan is drukdoende om vanuit een daar vastgesteld normenkader enkele varianten te bestuderen voor de bestuurlijke toekomst van Oostzaan. Sommige van die varianten hebben ontegenzeggelijk ook gevolgen voor de koers van de bestuurlijke toekomst van Wormerland. Dit proces wordt nauwgezet gevolgd door het college, in afstemming met de klankbordgroep uit de nieuwe gemeenteraad. 

Kwaliteit

G

Tijd

G