De activiteiten op het gebied van bedrijfsvoering worden uitgevoerd door OVER-gemeenten. Dit is de gezamenlijke werkorganisatie van de gemeente Wormerland en de gemeente Oostzaan. In deze paragraaf leest u een beknopte samenvatting van de Jaarrekening 2020 van OVER-gemeenten. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Jaarrekening van OVER-gemeenten.
Algemeen
Het jaar 2020 zal worden herinnerd als het jaar van de pandemie.
Een crisis die de wereld in onbalans bracht en zowel economisch als sociaal-maatschappelijk zijn tol eiste.
Ook de gemeenschappen van Oostzaan en Wormerland zijn hiermee geconfronteerd.
De voortdurende crisisachtige context zorgde voor het stilvallen van economische bedrijvigheid en sociaal-culturele en maatschappelijke activiteiten.
De ambtelijke OVER-organisatie onderging ook deze beperkingen. De medewerkers moesten thuis werken en nieuwe ontwikkelingen konden slechts beperkt doorgaan.
Naast deze pandemie werd onze ambtelijke organisatie dubbel getroffen door bestuurlijke spanningen en het vertrek van de directeur en het managementteam.
Met de komst van de interim-directeur en de aanstelling van een tijdelijk managementteam is getracht de ‘schade’ te beperken en de continuering van diensten en producten zeker te stellen.
Reeds voor het uitbreken van de pandemie werden gemeenten getroffen door ernstige financiële risico’s als gevolg van de decentralisatie van taken, met name op het sociaal domein. Nieuwe ontwikkelingen op terrein van duurzaamheid, klimaatverandering, energietransitie en de Omgevingswet vergen doorgaande investeringen zowel in kennis als in de realisatie. Middelen die de gemeenten veelal niet meer hebben.
De voorlopige uitkomsten van de herverdeling Gemeentefonds maakt beide gemeenten vooralsnog tot ‘voordeelgemeenten’. Echter ook dan blijven de uitdagingen groot.
Niettemin kijken we vooruit en blijven wij optimistisch over de toekomst van de OVER-organisatie. De crisis levert ons veel zelfinzicht op en duidelijkheid over de (on)mogelijkheden. Het is aan beide gemeentebesturen om deze inzichten aan te wenden voor een positiebepaling in de toekomst.
Personeel
2020 is voor OVER-gemeenten een bijzonder bewogen jaar geweest. Het ontbreken van een gezamenlijke bestuurlijke ambitie voor OVER-gemeenten en het ontbreken van consensus over de juiste wijze van aansturing van de organisatie heeft in het eerste half jaar van 2020 geleid tot het vertrek van de directeur en alle managementleden van OVER-gemeenten. Onderwijl een organisatie achterlatend die vanaf maart 2020 ook met de gevolgen van de coronacrisis moest omgaan, zowel in en voor de gemeenten, als in de eigen organisatie.
Onder leiding van tijdelijke directie en managementleden is vanaf juli 2020 door medewerkers van OVER-gemeenten gewerkt aan het in stand houden en verbeteren van een solide basis van dienstverlening.
De benodigde opleidings-en trainingsactiviteiten hebben, zoals in het hele land, op een laag pitje gestaan in 2020. Wel is gebruik gemaakt van de digitale mogelijkheden van een OVER-academy, met e-learnings, quicklearnings en webinars etc.
Een totale uitstroom van 20% in 2020 en een mede door COVID-19 verhoogd ziekteverzuim van gemiddeld 7,5% maakten de noodzaak groot voor het aantrekken van relatief veel tijdelijke (extra) capaciteit.
Ondanks deze omstandigheden is begin 2020 de zorgvuldige invoering van de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren afgerond. Is het nieuwe functiehuis HR21 verder geïmplementeerd en op een haar na afgerond. Is een nieuw e-hrm systeem ingericht voor medewerkers waardoor zij in 2021 in staat zijn om verlofaanvragen en declaraties ook via een app op de telefoon te kunnen afhandelen. Verder is een start gemaakt met het ‘goede gesprek’ met medewerkers. Dit wordt als eerste stap gebruikt om in 2021 te komen tot een volledig nieuwe gesprekscyclus met medewerkers.
Informatievoorziening
Om de ICT-infrastructuur verder te verstevigen werken we aan professionalisering en goed beheer van de automatisering en informatisering. Zo zijn in 2020 grote updates en onderhoud kernapplicaties uitgevoerd, werken we met nieuwe tools als 'Microsoft Teams' en werd een onderzoek naar het applicatielandschap uitgevoerd. Daarnaast is in 2020 een start gemaakt met de Europese aanbesteding van het datacentrum.
Informatiebeveiliging en privacy
In 2020 heeft een verplichte zelfevaluatie op het gebied van informatiebeveiliging plaats gevonden middels de ENSIA (Eenduidige Normatiek Single Information Audit) over de domeinen BRP en Reisdocumenten, Suwinet, BAG, BGT, BRO en DigiD.
Vanaf 2020 waren alle overheidsinstellingen verplicht om te voldoen aan de BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid), voorheen o.a. BIG. Om inzichtelijk te maken welke stappen hiervoor nodig zijn, is in 2019 een GAP-analyse uitgevoerd van BIG naar BIO. Hieruit zijn actiepunten voortgekomen waaraan in 2020 vervolg is gegeven.
In 2020 is er een zichtbaar groeiende dreiging op het gebied van informatiebeveiliging. Met name zogenaamde gijzelsoftware stond in 2020 in de aandacht. Hierop zijn gedurende 2020 continue de nodige mitigerende maatregelen genomen, dit behelst mede het gevraagd en ongevraagd testen van onze informatiebeveiliging door gespecialiseerde beveiligingsbedrijven. Verder is gedurende het jaar afstemming geweest inzake een datalek met de Autoriteit Persoonsgegevens en zijn daar waar nodig de betrokken partijen geïnformeerd. De maatregelen zijn afdoende geweest. Er zijn geen aanvalspogingen of pogingen tot ransomware gesignaleerd.
Wettelijk gezien moet worden voldaan de Europese Privacywetgeving, de AVG. Binnen OVER-gemeenten is een Functionaris Gegevensbescherming aangesteld. Bewustwording is van blijvend belang, het onderwerp krijgt onder andere aandacht bij het indiensttredingproces en bij het (her)ontwikkelen van werkprocessen concernbreed en binnen vakafdelingen.
Corona
Vanaf half maart 2020 werken de meeste collega’s thuis. Voor diverse teams zorgt corona voor extra werk. Voor meer informatie verwijs ik u naar de aparte Covid-19 paragraaf.
Financieel
De baten en lasten van OVER-gemeenten worden voor 38% toegerekend aan de gemeente Oostzaan en voor 62% aan de gemeente Wormerland, uitgezonderd de afgenomen specifieke dienstverlening. De jaarrekening OVER-gemeenten sluit met een positief saldo van € 192.463.

Extra gemeenteijke bijdrage
In het Najaarsbericht 2020 van de geemente Wormerland is de bijdrage 2021 aan OVER-gemeenten met een bedrag van € 844.024 verhoogd. Dit omvat het gehele spectrum van personele inzet, kantoorkosten, huur en ict. De doorkijk naar de toekomst en de financiële impact daarvan zijn verwerkt in de begroting 2021.