Programma 2 - Ruimtelijke ontwikkeling

Waar gaat dit programma over?

Terug naar navigatie - Waar gaat dit programma over?

Binnen het programma Ruimtelijke Ontwikkeling zetten we ons in op het gebied van: goed wonen, werken en recreëren en het zoveel mogelijk behouden van open cultuurlandschap voor het nageslacht.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wij blijven ons inzetten voor een groene woon- en leefomgeving met voldoende en passende woningen voor huidige en toekomstige generaties. Ook bevorderen wij de doorstroming hiervan. Wij hechten groot belang aan verduurzaming en energieneutraliteit. Onze ambitie is om in 2040 als gemeentelijke organisatie energieneutraal te zijn en de klimaatdoelstellingen, vanuit de Klimaatwet en Klimaatakkoorden, behaald te hebben. Als gemeente staan wij dicht bij onze inwoners, ondernemers en instellingen. Wij hebben de verantwoordelijkheid om draagvlak te creëren bij initiatieven die een duidelijke maatschappelijke meerwaarde hebben.

Programma 2: Doelenboom
Thema Doel Acties 2024
P2 1. Wonen in Wormerland P2 1.1 Passend woningaanbod voor onze inwoners 1.1.1 - Woningvoorraad vergroten
1.1.2 - Prestatieafspraken met corporaties jaarlijks evalueren
1.1.3 - Onderzoek voorrangsregelingen woonruimteverdeling
P2 2. Ruimte aan ontwikkeling P2 2.1 Mogelijkheden voor recreatie en toerisme versterken 2.1.1 - Bezoekers Zaanse Schans per fiets naar Wormerland gidsen
2.1.2 - Actualisatie en digitalisering Monumentale route Wormerland
2.1.3 - Bestaande fiets-/wandelroutes zijn digitaal beschikbaar
2.1.4 - Aansluiting bij Stichting Marketing Zaanstreek (SMZ)
2.1.5 - Versterken verbinding met bestaande evenementen
2.1.6 - Verbeteren van recreatieve (water)voorzieningen in het Wormer- en Jisperveld
2.1.7 - Bewegwijzering Zaanoevergebied
P2 2.2 Meer ruimte creëren voor initiatieven 2.2.1 - (Startende) Ondernemers stimuleren
2.2.2 - Nieuwe initiatieven toetsen aan omgevingsvisie
2.2.3 - Intaketafel verder uitwerken
P2 2.3 Mogelijkheden voor werkgelegenheid versterken 2.3.1 - Werken in Wormerland: in gesprek blijven met ondernemers en instellingen
2.3.2 - De dag van de ondernemer
2.3.3 - Actief betrokken bij vervoersregio (en bij Corridorstudie Amsterdam-Hoorn, dit staat on hold)
P2 2.4 Ruimtelijk beleid actualiseren 2.4.1 - Gebiedsvisie Neck-Oost
2.4.2 - Verkennen woningbouwmogelijkheden
2.4.3 - Integrale gebiedsvisie Zaanoever (start 2023, oplevering 2025)
P2 3. Duurzaamheid P2 3.1 Energie opwekken met hernieuwbare bronnen 3.1.1 - Zonnepanelen op openbare gebouwen of openbare ruimten
3.1.2 - Zonneladder ontwikkelen
3.1.3 - Collectieve inkoopactie zonnepanelen
3.1.4 - Aansluiten in de regio: bovengemeentelijke duurzame warmtebronnen
3.1.5 - Beleidskader microturbines
P2 3.2 Circulaire economische ontwikkelingen bevorderen 3.2.1 - Regionaal samen optrekken om circulaire initiatieven te bevorderen
3.2.2 - Green Deal Houtbouw MRA
P2 3.3 Verduurzaming bestaande bouw 3.3.1 - Woningisolatie stimuleren (subsidie en informeren)
3.3.2 - Mogelijkheid duurzaamheidslening onder de aandacht brengen
3.3.3 - Wijkuitvoeringsplannen
3.3.4 - Verduurzaming gemeentelijke gebouwen
P2 4. Open Landschap behouden P2 4.1 Veenweidegebied behouden 4.1.1 - Nulmeting en strategie tot 2050 footprint
4.1.2 - Gebiedsvisie Wormer- en Jisperveld. We participeren in het programma van de provincie Noord-Holland
P2 4.2 Transformeren de rest van de Zaanoever 4.2.1 - De Zaanoever ontwikkelen

P2 1. Wonen in Wormerland

Terug naar navigatie - Toelichting

Wij dragen bij aan een woningaanbod dat aansluit op de (toekomstige) woningbehoefte van onze inwoners. Daarbij vinden wij het belangrijk dat de kwaliteit en de duurzaamheid van de woningvoorraad wordt verhoogd en het groene karakter en de identiteit van onze gemeente bewaard blijft. Waar mogelijk staan wij open voor alternatieve woonvormen zoals: wonen in de tweede lijn, Tiny Houses, starterswoningen, woningsplitsing, transformatie van niet meer gebruikte bedrijfsgebouwen, kantoorpanden en agrarische gebouwen en meer-generatiewoningen.

Doel

Terug naar navigatie - Doel

P2 1.1 Passend woningaanbod voor onze inwoners

Terug naar navigatie - P2 1.1 Passend woningaanbod voor onze inwoners

Er staat een aantal grote woningbouwontwikkelingen gepland voor de vergroting van het aanbod koopwoningen voor verschillende doelgroepen, denk aan het project Zaandriehoek, project Zaankom en diverse projecten aan de Veerdijk. We onderzoeken ook de extra woningbouwmogelijkheden in onze gemeente. 
Om het woningtekort terug te dringen stimuleren wij uitbreiding van het aanbod van huurwoningen. In samenwerking met de woningcorporaties WormerWonen en Parteon zorgen wij voor het aanbieden van verschillende soorten huurwoningen om zo meerdere doelgroepen te bedienen. Om de doorstroming binnen onze gemeente te bevorderen, is aanbod van duurzame huurwoningen belangrijk. 
Wij streven naar snelle realisatie van tijdelijke woonruimten, die op korte termijn de acute woningnood kunnen opheffen voor spoedzoekers, statushouders en ontheemden uit Oekraïne. Hierin zal de gemeente intensief samenwerken met investeerders en woningcorporaties.

Wat gaan we daarvoor in 2024 doen?

P2 2. Ruimte aan ontwikkeling

Terug naar navigatie - Toelichting

Het bieden van ruimte aan ontwikkeling en het waarborgen van de kwaliteit van het woon-, werk- en recreatiegebied. We blijven onze omgeving doelmatig ontwikkelen, beheren en gebruiken. Daarbij staat de behoefte van onze inwoners, ondernemers en instellingen voorop en geven we ruimte aan initiatieven. Wij willen een aantrekkelijke gemeente blijven om in te wonen, vestigen en recreëren.

Doel

Terug naar navigatie - Doel

P2 2.1 Mogelijkheden voor recreatie en toerisme versterken

Terug naar navigatie - P2 2.1 Mogelijkheden voor recreatie en toerisme versterken

Recreatie en toerisme in de Metropoolregio Amsterdam groeit. Dit vraagt een goede balans tussen inwoners, bezoekers en bedrijven. Het is daarom belangrijk om bezoekers te spreiden – niet allemaal tegelijk, niet allemaal op één plek. Samen met de Metropoolregio Amsterdam vergroten we de toeristische regio. Ook stimuleren we de mobiliteit en het verblijf van bezoekers in onze eigen gemeente. Daarnaast werken we met lokale en regionale partners aan onze recreatieve agenda.

Wat gaan we daarvoor in 2024 doen?

P2 2.2 Meer ruimte creëren voor initiatieven

Terug naar navigatie - P2 2.2 Meer ruimte creëren voor initiatieven

We staan open voor economische initiatieven. We bevorderen duurzame economische ontwikkelingen die de werkgelegenheid stimuleren. We stimuleren en faciliteren en maken hierbij gebruik van de kansen die de Metropoolregio Amsterdam (Amsterdam Economic Board) ons biedt.

Wat gaan we daarvoor in 2024 doen?

P2 2.3 Mogelijkheden voor werkgelegenheid versterken

Terug naar navigatie - P2 2.3 Mogelijkheden voor werkgelegenheid versterken

Wij willen de werkgelegenheid in onze gemeente stimuleren. We blijven in gesprek met ondernemers en instellingen om verbindingen te leggen en waar mogelijk mee te werken aan (ruimtelijke) initiatieven in het belang van bestaande en nieuw te vestigen bedrijven.

Wat gaan we daarvoor in 2024 doen?

P2 2.4 Ruimtelijk beleid actualiseren

Terug naar navigatie - P2 2.4 Ruimtelijk beleid actualiseren

Per 1-1-2024 werken we met de Omgevingswet en bestaat het instrument bestemmingsplan niet langer. De wettelijke actualisatieplicht voor bestemmingsplan is eerder al vervallen met het oog op de Omgevingswet. Het ruimtelijk beleid wordt vastgelegd in een omgevingsvisie en een omgevingsplan.

Wat gaan we daarvoor in 2024 doen?

P2 3. Duurzaamheid

Terug naar navigatie - Toelichting

Bij de ontwikkeling van ons leefgebied kijken wij hoe we het leefklimaat en de luchtkwaliteit kunnen verbeteren. Daarbij staan betaalbare en schone energievoorzieningen voorop.

Doel

Terug naar navigatie - Doel

P2 3.1 Energie opwekken met hernieuwbare bronnen

Terug naar navigatie - P2 3.1 Energie opwekken met hernieuwbare bronnen

Wij werken ernaartoe om als gemeente energieneutraal te worden. In 2030 willen we een CO2- reductie realiseren van 49% op de gebouwen die eigendom van de gemeente zijn. Dit is in lijn met de doelen uit het Klimaatakkoord. 

Wat gaan we daarvoor in 2024 doen?

P2 3.2 Circulaire economische ontwikkelingen bevorderen

Terug naar navigatie - P2 3.2 Circulaire economische ontwikkelingen bevorderen

Om een duurzame samenleving te worden, stimuleren wij ondernemers en instellingen om zo veel mogelijk circulair in te kopen en te verkopen. Het gaat er hierbij om andere materialen te hergebruiken en energieneutraal te werken.

Wat gaan we daarvoor in 2024 doen?

P2 3.3 Verduurzaming bestaande bouw

Terug naar navigatie - P2 3.3 Verduurzaming bestaande bouw

In 2050 moeten in Nederland 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen van het aardgas af. Dat betekent voor de bestaande bouw: beter isoleren en gebruikmaken van duurzame warmte en elektriciteit. Om dit doel te halen heeft gemeente Wormerland samen met partners in de Metropoolregio Amsterdam een intentieovereenkomst getekend om aardgasvrij te bouwen. Ook steunen en faciliteren we lokale duurzaamheidsinitiatieven.

Wat gaan we daarvoor in 2024 doen?

P2 4. Open Landschap behouden

Terug naar navigatie - Toelichting

Het open en groene cultuurlandschap kenmerkt Wormerland. Dit willen we behouden. Daarbij denken we aan doorkijkjes en aan het cultuurhistorisch erf, maar ook aan het veenweidegebied en de droogmakerijen. We onderzoeken de kansen aan de rafels van ons groen (Waterlands Wonen). Er is ook aandacht voor de agrarische sector; dat deze voldoende ruimte houdt voor bedrijfsvoering binnen de landelijke geldende milieunormen.

Doel

Terug naar navigatie - Doel

P2 4.1 Veenweidegebied behouden

Terug naar navigatie - P2 4.1 Veenweidegebied behouden

Het veenweidegebied heeft te maken met bodemdaling door de afname van het grondwaterpeil. Om ons veenweidegebied te behouden en de uitstoot van CO2 terug te dringen, is goed waterbeheer van belang. Het is belangrijk om in samenspraak met Natuurmonumenten, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de provincie en landeigenaren invulling te geven aan de diverse uitdagingen die er liggen.

Wat gaan we daarvoor in 2024 doen?

P2 4.2 Transformeren de rest van de Zaanoever

Terug naar navigatie - P2 4.2 Transformeren de rest van de Zaanoever

De Zaanoever verdient ontwikkeling met initiatieven die recht doen aan de historie van het gebied. Een gedeelte van de Zaanoever is inmiddels omgebouwd tot een aantrekkelijk woon-, werk- , en verblijfsgebied. Het andere deel van de Zaanoever is nog niet getransformeerd, maar we werken samen met inwoners, ondernemers en instellingen verder aan de ontwikkeling. Daarbij behouden we de economische vitaliteit en mixen we de functies wonen en werken, met als uitgangspunt een klimaat neutrale planopgave. De gebieden in beeld, te weten Zaandriehoek, Zaankom en Wormervelden, komen zo spoedig mogelijk in ontwikkeling.

Wat gaan we daarvoor in 2024 doen?

Wat gaat het kosten?

Terug naar navigatie - Wat gaat het kosten?
Exploitatie Rekening 2022 Begroting 2023 incl. wijz. Begroting 2024 Begroting 2025 Begroting 2026 Begroting 2027
Lasten
064 Verkeer 45.617 100.832 118.422 118.346 118.269 118.192
083 Toerisme en streekmarketing 61.551 41.833 57.283 57.283 57.283 57.283
130 Natuur en landschap 100.225 109.825 113.571 113.571 113.571 113.571
240 Omgevingsplannen (voorheen Bestemmings- en structuurplannen) 131.717 82.749 84.416 84.416 84.416 84.416
242 Vrijstelling en wijziging WRO 0 17.403 17.960 17.960 17.960 17.960
243 Ruimtelijke ordening 449.276 299.013 178.593 178.593 178.593 178.593
250 Woonruimtezaken 23.797 50.866 60.716 60.716 60.716 60.716
251 Volkshuisvestingsbeleid 52.441 79.151 51.744 71.444 49.858 49.273
279 Monumentenzorg 104.510 108.054 126.209 100.409 100.409 100.409
Totaal Lasten 969.134 889.726 808.914 802.738 781.075 780.413
Baten
064 Verkeer 115 0 0 0 0 0
130 Natuur en landschap 14.424 14.454 14.917 14.917 14.917 14.917
242 Vrijstelling en wijziging WRO 0 3.931 4.057 4.057 4.057 4.057
243 Ruimtelijke ordening 10.208 0 0 0 0 0
250 Woonruimtezaken 426 316 326 326 326 326
251 Volkshuisvestingsbeleid 17.273 15.061 15.428 14.488 13.541 12.956
279 Monumentenzorg 14.073 6.028 21.032 21.032 21.032 21.032
Totaal Baten 56.519 39.790 55.760 54.820 53.873 53.288

Verschillenanalyse

Terug naar navigatie - Verschillenanalyse

Hieronder leest u een toelichting van de verschillen groter dan €25.000 van de producten ten opzichte van de (geactualiseerde) begroting 2023.

Product Verschil Toelichting
243 Ruimtelijke ordening (lasten) €120.420 (voordeel)
In 2023 was er incidenteel €100.000 begroot voor een haalbaarheidsonderzoek voor de herontwikkeling van het IJsbaanterrein. Het overige verschil is grotendeel ontstaan door een lagere doorberekening van de uren vanuit de werkorganisatie OVER-gemeenten. Hierover staat in de leeswijzer, als onderdeel van de Inleiding, een algemeen geldende tekst.
251 Volkshuisvestingsbeleid (lasten) €27.407 (voordeel) Dit verschil is grotendeels veroorzaakt doordat er in 2023 incidenteel €30.000 begroot was voor deelname aan G1000 Burgerberaad thema wonen.

 

Reserves

Terug naar navigatie - Reserves
Stand reserves per 31-12 Rekening 2022 Begroting 2023 Begroting 2024 Begroting 2025 Begroting 2026 Begroting 2027
Bestemmingsreserve Monumentenzorg 46.201 43.201 40.201 37.201 34.201 31.201
Bestemmingsreserve Opstellen omgevingsplannen 36.954 45.954 54.954 63.954 72.954 81.954
Fonds Volkshuisvesting 921.934 921.934 921.934 921.934 921.934 921.934
Ontwikkelingsfonds 477.125 253.301 253.301 253.301 253.301 253.301
Totaal reserves 1.482.214 1.264.390 1.270.390 1.276.390 1.282.390 1.288.390
5-okt-2023

Toelichting reserves

Terug naar navigatie - Toelichting reserves

Toelichting op mutaties tussen de saldi eind 2024 en eind 2023

Bestemmingsreserve Monumentenzorg
We verwachten in 2024 €3.000 te onttrekken aan deze reserve voor bijvoorbeeld onderzoekskosten of andere uitgaven, niet zijnde verstrekte subsidies aan reeds bestaande monumenten.

Bestemmingsreserve Opstellen omgevingsplannen
De (jaarlijkse) toevoeging bedraagt €24.000: Doordat de huidige 31 Bestemmingsplannen binnen 6 jaar tijd moeten worden omgezet in 3 Omgevingsplannen is de jaarlijkse toevoeging aan de Reserve Omgevingsplannen structureel met €6.000 verhoogd van €18.000 tot €24.000 per jaar (besluit Voorjaarsbericht 2023).

We verwachten voor 2024 €15.000 aan kosten te onttrekken aan deze reserve.

Fonds Volkshuisvesting
We verwachten in 2024 geen mutaties in deze reserve. De hoogte van de reserve bepaalt het maximaal beschikbare bedrag waar leningen t.b.v. volkshuisvesting en startersleningen voor verstrekt kunnen worden.

Ontwikkelingsfonds
Op dit moment zijn er geen mutaties in deze reserve bekend voor 2024 en verder.

De reserves die te maken hebben met Duurzaamheid zijn opgenomen in programma 5.