De aandacht blijft onverminderd gericht op de ketensamenwerking, waarbij diverse partijen met elkaar werken in lopende casuïstiek. Om tot een sluitende aanpak te komen is samenwerking essentieel om te beoordelen wie de beste kaarten in handen heeft om de juiste interventie op het juiste moment uit te voeren. 
Het beoogde resultaat is het borgen van een sluitende keten met alle betrokken hulpverleners gericht op voorkomen van criminalisering en personen met onbegrepen gedrag (zie ook programma 3). Hierbij richten we ons op de preventie van jeugdoverlast en -criminaliteit. Naast de aanpak gericht op lopende casuïstiek zetten we in op een methodische aanpak met alle partijen om zo vroeg mogelijk te interveniëren om overlast door personen met verward gedrag en criminaliteit te voorkomen of te doen stoppen. Deze aanpak zorgt voor minder inzet van zware middelen (bijvoorbeeld gebiedsverbod). 
Met het oog op algemene jeugdoverlast zal het Sociaal Domein ondersteund worden om te onderzoeken of er een jeugdplek op een gemeentelijk eilandje georganiseerd kan worden.