Paragraaf Grondbeleid

Visie grondbeleid

Terug naar navigatie - Visie grondbeleid

De visie voor het in deze gemeente te voeren grondbeleid is door de gemeenteraad vastgesteld in de Nota Grondbeleid Wormerland.

In deze nota is uitgesproken dat het grondbeleid moet worden beschouwd als een instrument om andere gemeentelijke beleidsdoelstellingen te realiseren. De gemeente voert geen actieve grondpolitiek.
Indien grondbeleid moet worden beschouwd als een instrument om gemeentelijke beleidsdoelstellingen te realiseren kan de gemeente in bijzondere door het college te bepalen  gevallen een “situationele” actieve grondpolitiek inzetten om de continuïteit aangaande maatschappelijke doelen te borgen.

Uitgangspunt blijft dat de gemeente allereerst probeert de kosten te verhalen door van het sluiten van een anterieure exploitatieovereenkomst. Afdwingbaar kostenverhaal zal worden toegepast indien geen of onvoldoende resultaat kan worden bereikt. Het vaststellen van een exploitatieplan op basis van de Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) is daarvoor het geëigende instrument. Bij de uitgifte van gronden en panden wordt een marktconforme prijs gehanteerd, die bij meer dan 50 m² door een extern onafhankelijke partij bepaald wordt. Uitsluitend indien sprake is van uitgifte van grond ten behoeve van een maatschappelijke, niet commerciële functie kan een lagere prijs worden gehanteerd in bijzondere door het college te bepalen gevallen.

Bouwgrondexploitaties
Er zijn geen gronden meer in eigendom die vallen onder de bouwgrondexploitatie.

Prognose nieuwe woningen

Terug naar navigatie - Prognose nieuwe woningen

Voor de periode 2025 t/m 2028 staan de volgende locaties gepland tot oplevering.

Locaties:

Begroting 2025

Begroting 2026 Begroting 2027 Begroting 2028
Gele Lisstraat   Start bouw 74 74
Wormervelden (onderdeel van Poort van Wormer)   Start bouw 100 50
Zaandriehoek Start bouw 60 60 60
Sluisstraat voormalige school Oostknollendam (start bouw in 2024) 15      
Lepelbladstraat 12      
Veerdijk 44   Start bouw 100  
Sportaccommodaties (nog geen definitieve planning)        
Molenbuurt fase 2 (150 woningen slopen en 150 woningen nieuwbouw, nette geen woningopbrengst) Start bouw 0 0 0
Veerdijk 60 Start bouw 28    
Pakhuisplein Start bouw 40    
Totaal 27 128 334 184

We maken wel de kanttekening dat woningbouwprojecten regelmatig in de tijd verschuiven door allerlei externe factoren (zoals lange procedures; wettelijke bepalingen zoals de stikstoflimieten en natura 2000).

Naast woningbouw zijn er nog een aantal andere initiatieven zoals hotel Kalverschans en het Heerenhuis. De planvorming van hotel Kalverschans is nog in de initiatieffase, de planning is niet concreet genoeg. Ook het Heerenhuis is in ontwikkeling en wordt verder uitgewerkt in 2025.

Op de lange termijn, gezien de ontwikkelingen binnen het nieuwe volkshuisvestingsprogramma, zullen wij ons heroriënteren op de richting die we willen inslaan, met inachtneming van de criteria voor sociale huurwoningen (minimaal 30%), middenhuurwoningen, betaalbare koopwoningen en woningen in de vrije sector. Daarnaast stelt de Wet Versterking Regie op Volkshuisvesting nieuwe eisen, waaronder de verplichting om minimaal tweederde van de koopwoningen betaalbaar te realiseren. Hoe dit precies vorm krijgt, zal in het nieuwe volkshuisvestingsprogramma duidelijk worden. In 2025 zal het college met een voorstel komen waarin de verdeling van deze woningtypen wordt gepresenteerd, waarbij sociale huurwoningen altijd minimaal 30% van het totaal blijven uitmaken.