Programma 5 - Leefomgeving

Waar gaat dit programma over?

Terug naar navigatie - Waar gaat dit programma over?

In dit programma worden de doelen en acties en uitgaven en inkomsten geraamd van de activiteiten die Wormerland ontplooit voor het woon-, werk- en leefklimaat binnen onze gemeente. Bij het beheer van de openbare ruimte gaat het zowel om het planmatige beheer als om het ad hoc (dagelijkse) onderhoud. In programma 5 valt qua begroting ook de afdeling Openbare Orde & Veiligheid.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wormerland is een groene gemeente met dorpen in een open landschap tussen de Zaan en Purmerend. Onze gemeente heeft een aantrekkelijk leefklimaat met een schone en veilige leefomgeving. We willen de gemeente duurzaam onderhouden, en waar nodig verder ontwikkelen en voor de toekomst behouden.
Onze ambitie is een gezonde, veilige en goed onderhouden leefomgeving voor onze inwoners, de bedrijven en verenigingen en een goede bereikbaarheid voor onze bezoekers. In de gemeente Wormerland zorgen we ervoor dat onze openbare ruimte schoon, heel en veilig is.
We hebben een voldoende onderhouden woon- en werkomgeving, die voldoet aan de behoeften van inwoners, bedrijven en verengingen. Wat we doen (en niet doen) moet ertoe leiden dat onze inwoners de inrichting en het onderhoud van de openbare ruimte met een voldoende waarderen.

Doelenboom

Terug naar navigatie - Doelenboom
Programma 5: Doelenboom
Thema Doel Acties 2025
THEMA 1 DOEL 1.1 1.1.1 - Overlast verminderen veroorzaakt door (criminele) jongeren en personen met onbegrepen gedrag en algemene jeugdoverlast
Wij hebben een veilige leefomgeving Overlast aanpakken
1.1.2 - Versterken en verbeteringen boa- en toezichthoudende organisatie
1.1.3 - Pilot buurtoudersproject starten
1.1.4 - Interveniëren bij zeer ernstige woonoverlast
1.1.5 - Beleid rond vaaroverlast
1.1.6 - Hondenbijtprotocol
DOEL 1.2 1.2.1 - Ondermijnende criminaliteit herkennen en bestrijden
Ondermijnende criminaliteit tegengaan
1.2.2 - Versterken van integriteit
1.2.3 - Drugshandel en hennepteelt bestrijden
1.2.4 - Integrale controle
DOEL 1.3 1.3.1 - Bewustwording cybercrime vergroten
Cybercrime verminderen
DOEL 1.4 1.4.1 - Woninginbraken en babbeltrucs terugdringen
High Impact Crime verminderen
DOEL 1.5 1.5.1 - Opstellen van een mobiliteitsprogramma en evaluatie van de fietsstraat
Bereikbaarheid verbeteren
1.5.2 - Snellaadplein realiseren
1.5.3 - Onderzoek verkeersveiligheid Vomar
DOEL 1.6 1.4.1 - Woninginbraken en babbeltrucs terugdringen
Actualiseren regelgeving om de openbare orde te handhaven
THEMA 2 DOEL 2.1 2.1.1 - Toepassen van klimaatadaptatie bij nieuwe aanleg van wegen en groen en combineren met groot onderhoudsprojecten
Groen en klimaatadaptatie Maatregelen met betrekking tot klimaatadaptatie
DOEL 2.2 2.2.1 - Opstellen beheerplan walkanten /onderhouden beschoeiing
Groen / Walkanten
THEMA 3 DOEL 3.1 3.1.1 - De hoeveelheid huishoudelijk restafval verder reduceren
Afval Van afval naar grondstof
THEMA 4 DOEL 4.1 4.1.1 - Opstellen van speeltuinenbeleid
Speelvoorzieningen Ontwikkelen speeltuinenbeleid
THEMA 5 DOEL 5.1 5.1.1 - Strategische eigendomspositie gebouwenbeheer
Gebouwenbeheer Beheer gebouwen verbeteren

P5 THEMA 1: Wij hebben een veilige leefomgeving

Terug naar navigatie - Toelichting

De hoeveelheid verkeer op de wegen neemt toe. Bereikbaarheid is belangrijk voor iedere inwoner, ondernemer en bezoeker van Wormerland. Bovendien zijn er veel bouwprojecten die de verkeersdrukte op de wegen verhogen. Het is van belang onderzoek te doen naar een aantal specifieke locaties zoals benoemd in het coalitieakkoord. Deelvervoer en elektrificatie zijn onderwerpen die steeds meer deel uitmaken van onze samenleving. Hiernaast is het de vraag of de gedachte dat iedereen in de openbare ruimte plaats heeft voor zijn voertuig, nog houdbaar is in de deze tijd. Deze onderdelen moeten worden verwerkt in een te ontwikkelen Gemeentelijk Verkeers- en Vervoer Plan, inclusief de evaluatie van de fietsstraten.
De focus voor onze openbare ruimte ligt bij een goede leefbaarheid. Het is noodzakelijk dat we in een schone, duurzame, veilige leefomgeving wonen, werken en recreëren. Dit bereiken we o.a. door een focus op de openbare orde en veiligheid.
Om de openbare ruimte als een veilige leefomgeving te behouden, zoeken wij de samenwerking met onze inwoners, ondernemers en samenwerkingspartners. We zetten in op het voorkomen van overlast en onveilige situaties en op het tegen gaan van ondermijnende activiteiten. Ook wordt de samenwerking gecontinueerd tussen veiligheid en zorg om casuïstiek adequaat op te pakken en beleidsplannen op elkaar af te stemmen. 
Met de inzet van boa’s en toezichthouders is de wens om het huidige beleid dat gebaseerd is op reageren op meldingen om te buigen naar een proactief beleid waar verbinding nog meer centraal staat. Zo gaan preventie en handhaving meer hand in hand gaan.

Doel

Terug naar navigatie - Doel

P5 DOEL 1.1: Overlast aanpakken

Terug naar navigatie - P5 DOEL 1.1: Overlast aanpakken

We zetten in op preventief en handhavend optreden om de overlast in de openbare ruimte terug te dringen met bijzondere aandacht voor de boa-organisatie.

Wat gaan we daarvoor in 2025 doen?

P5 DOEL 1.2 Ondermijnende criminaliteit tegengaan

Terug naar navigatie - P5 DOEL 1.2 Ondermijnende criminaliteit tegengaan

Het thema ondermijning kent inmiddels een vaste plek in onze organisatie. Naast een gerichte aanpak in lopende casuïstiek wordt ingezet op het continueren van de samenwerking met interne en externe partners en wordt gewerkt aan bewustwording rond ondermijning. Dit wordt thematisch aangepakt bijvoorbeeld bij bedrijventerreinen, schuren, vastgoed enz. 
In 2024 is het Bibob-beleid geactualiseerd. Het streven is om in 2025 vakafdelingen hierin mee te nemen en bewustwording te creëren voor de toepassing van de Wet Bibob bij diverse aanvragen van vergunningen en subsidies. En ook als de gemeente met externen diverse overeenkomsten aangaat.

Wat gaan we daarvoor in 2025 doen?

P5 DOEL 1.3 Cybercrime verminderen

Terug naar navigatie - P5 DOEL 1.3 Cybercrime verminderen

Onder cybercrime vallen delicten die zich richten op ITC (Informatie- en Communicatie Technologie). Bij dit type criminaliteit wordt dus een ICT-systeem gebruikt als middel om het delict te plegen. Naast cybercrime gericht op grote bedrijven komt dit thema steeds dichter bij de burger te staan. Immers, ICT is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse realiteit. Dit onderwerp zal naast aandacht van de politie, ook meer aandacht van de gemeente vragen.

Wat gaan we daarvoor in 2025 doen?

P5 DOEL 1.4: High Impact Crime verminderen

Terug naar navigatie - P5 DOEL 1.4: High Impact Crime verminderen

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor delicten als woninginbraak, overvallen, straatroof en geweldsmisdrijven. Deze delicten hebben veel een behoorlijke impact op bewoners. Er wordt inbreuk gemaakt op de woon- en/of leefomgeving, privacy en de lichamelijke integriteit van mensen.

Wat gaan we daarvoor in 2025 doen?

P5 DOEL 1.5: Bereikbaarheid verbeteren

Terug naar navigatie - P5 DOEL 1.5: Bereikbaarheid verbeteren

Door onderzoek te doen naar mobiliteit kan er aansluitend worden gewerkt aan de uitvoering om zo de bereikbaarheid van Wormerland te verbeteren.

Wat gaan we daarvoor in 2025 doen?

P5 DOEL 1.6: Actualiseren regelgeving om de openbare orde te handhaven

Terug naar navigatie - P5 DOEL 1.6: Actualiseren regelgeving om de openbare orde te handhaven

Het is belangrijk dat het gemeentelijk beleid en de gemeentelijke regelgeving voor openbare orde en veiligheid actueel zijn. Dit stelt de gemeente en politie in staat om onder andere drugsoverlast en woonoverlast adequaat te bestrijden.

Wat gaan we daarvoor in 2025 doen?

P5 THEMA 2: Groen en klimaatadaptatie

Terug naar navigatie - Toelichting

Wormerland is een groene gemeente met dorpen in een open landschap. We streven naar een goede biodiversiteit met afwisselende beplanting en begroeiing. Het uitgangspunt is: zorgdragen voor een leefomgeving die ook op de lange termijn bruikbaar blijft. 

Doel

Terug naar navigatie - Doel

P5 DOEL 2.1: Maatregelen met betrekking tot klimaatadaptatie

Terug naar navigatie - P5 DOEL 2.1: Maatregelen met betrekking tot klimaatadaptatie

Hittestress, stortbuien, kort en hevig of juist langdurig, zijn het nieuwe normaal. Bij het uitvoeren van planmatig onderhoud is klimaatadaptief inrichten van onze leefomgeving van belang. Hierbij willen we hittestress tegengegaan en grondwater opnemen en infiltreren in de ondergrond. Er is al een begin gemaakt in huidige projecten waarbij nieuwe ontwikkelingen en innovaties worden meegenomen.

Wat gaan we daarvoor in 2025 doen?

P5 DOEL 2.2: Groen/Walkanten

Terug naar navigatie - P5 DOEL 2.2: Groen/Walkanten

Wormerland is een gemeente met veel water en de walkanten verdienen specifieke aandacht. Goed onderhouden walkanten dragen bij aan de positieve uitstraling van de gemeente en kunnen biodiversiteit bevorderen.

Wat gaan we daarvoor in 2025 doen?

P5 THEMA 3: Afval

Terug naar navigatie - Toelichting

Wormerland streeft er naar de VANG-doelstelling (landelijk programma Van Afval Naar Grondstof) te bereiken. We willen in 2024 onder de 100 kilo restafval per persoon per jaar komen, alsook een scheidingspercentage van minimaal 75% bereiken. Door een goede samenwerking met HVC (de Huisvuilcentrale) hoopt de gemeente deze doelstellingen te kunnen bereiken. In ons restafval zitten nog grondstoffen die steeds schaarser worden terwijl ze ook opnieuw gebruikt zouden kunnen worden. Daarnaast komt er bij het verbranden CO2 vrij wat slecht is voor het milieu en zullen de kosten voor het verbranden van restafval elk jaar hoger worden.

Doel

Terug naar navigatie - Doel

P5 3.1 Van afval naar grondstof

Terug naar navigatie - P5 3.1 Van afval naar grondstof

In 2022 is een belangrijke stap gezet door het introduceren van het recylce-tarief. Hierdoor is de hoeveelheid restafval al gereduceerd van 188 naar 122 kilo restafval per persoon per jaar. Er zullen nog een aantal acties nodig zijn om dit aantal nog verder naar beneden te brengen.

Wat gaan we daarvoor in 2025 doen?

P5 THEMA 4: Speelvoorzieningen

Terug naar navigatie - Toelichting

Speelvoorzieningen zijn een belangrijk onderdeel van de openbare ruimte. De gemeenten streeft ernaar de speelvoorzieningen zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de behoefte van de inwoners.

P5 THEMA 5: Gebouwenbeheer

Doel

Terug naar navigatie - Doel

P5 DOEL 5.1: Beheer gebouwen verbeteren

Terug naar navigatie - P5 DOEL 5.1: Beheer gebouwen verbeteren

We zoeken continu naar nieuwe manieren om het beheer van gebouwen effectiever en efficiënter vorm te geven. We zorgen ervoor dat de gebouwen veilig, functioneel en comfortabel zijn voor de gebruikers, om de levensduur van het gebouw te verlengen en verduurzamen.

Wat gaan we daarvoor in 2025 doen?

Wat gaat het kosten?

Terug naar navigatie - Wat gaat het kosten?
Exploitatie Rekening 2023 Begroting 2024 incl.wijz. Begroting 2025 Begroting 2026 Begroting 2027 Begroting 2028
Lasten
041 Integraal Veiligheidsbeleid 398.587 520.299 504.222 504.222 504.222 504.222
042 Rampenbestrijding 1.413.724 1.576.647 1.712.038 1.712.038 1.712.038 1.712.038
049 Burgerhulpverleningsposten 13.928 18.467 27.293 27.293 27.292 27.292
055 Gebouwenbeheer brandweer 123.657 105.386 108.747 108.747 108.747 108.748
060 Wegen 1.557.462 3.654.991 1.736.023 1.746.918 1.746.918 1.746.920
061 Bruggen en kunstwerken 523.738 1.142.392 1.290.650 1.299.519 1.294.432 1.289.354
062 Pontveren 113.342 140.202 142.800 142.800 142.800 142.800
063 Openbare verlichting 191.156 286.908 255.905 255.905 255.905 255.905
070 Waterpartijen en -gangen 51.318 144.417 185.332 185.332 185.332 185.332
071 Kaden en oevers 144.272 228.394 284.091 291.404 291.402 291.403
101 Speelplaatsen 172.113 204.077 195.006 175.328 175.328 175.328
120 Openbaar groen 853.736 728.119 734.254 747.658 747.656 747.657
125 Openbare ruimte algemeen 259.980 209.864 198.920 197.454 197.455 197.456
200 Afval 2.781.055 3.086.269 3.192.334 3.192.334 3.192.334 3.192.334
210 Rioolbeheer 2.053.500 2.146.219 2.251.659 2.251.659 2.251.659 2.251.659
220 Milieu 468.165 1.032.159 1.038.252 728.714 722.756 702.256
225 Klimaatbeleid 128.505 0 0 0 0 0
230 Begraafplaatsen 480.063 593.581 618.911 618.911 618.911 618.911
231 Begraven 13.703 11.150 11.429 11.429 11.429 11.429
278 Beheer panden en gronden 566.978 557.586 515.949 504.413 505.111 475.308
Totaal Lasten 12.308.982 16.387.127 15.003.815 14.702.078 14.691.727 14.636.352
Baten
060 Wegen 115.213 2.358.091 47.746 47.746 47.746 47.746
061 Bruggen en kunstwerken 0 280.161 0 0 0 0
062 Pontveren 76.031 41.967 42.973 42.973 42.973 42.973
063 Openbare verlichting 0 345.839 0 0 0 0
200 Afval 2.644.750 2.991.269 3.192.334 3.192.334 3.192.334 3.192.334
210 Rioolbeheer 2.053.501 2.139.344 2.251.659 2.251.659 2.251.659 2.251.659
220 Milieu 0 385.949 339.055 29.517 23.559 3.059
225 Klimaatbeleid 7.514 0 0 0 0 0
230 Begraafplaatsen 77.202 77.506 79.443 79.443 79.443 79.443
231 Begraven 82.402 99.015 101.490 101.490 101.490 101.490
278 Beheer panden en gronden 697.065 1.812.767 730.586 730.586 730.586 730.586
Totaal Baten 5.753.678 10.531.908 6.785.286 6.475.748 6.469.790 6.449.290

Verschillenanalyse

Terug naar navigatie - Verschillenanalyse

Hieronder leest u een toelichting van de verschillen groter dan €25.000 van de producten ten opzichte van de (geactualiseerde) begroting 2024.

Product Verschil Toelichting
042 Rampenbestrijding

 lasten €135.391
(nadeel)

De bijdrage aan de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland is aangepast aan de gemeentelijke bijdrage, conform de ingediende begroting van de VRZW 2025. 
060 Wegen  lasten €1.918.968 (voordeel)

Het voordelige verschil komt voort uit de incidentele posten 2024 met betrekking tot de overname van de wegen HHNK in 2024. In 2024 is de businesscase van de overname toegevoegd aan het product wegen. Deze komt niet meer voor in 2024. Wel zijn conform het raadsbesluit de onderhoudsbudgetten opgehoogd in verband met de areaaluitbreiding openbare ruimte.

De toegerekende kosten voor 2025 zijn €15.769 lager dan in de begroting 2024 door een lagere doorberekening van de werkorganisatie. Hierover staat in de leeswijzer, als onderdeel van de Inleiding, een algemeen geldende tekst.

baten €2.310.345
(nadeel)

Het nadelige verschil komt voort uit de incidentele posten 2024 met betrekking tot de overname van de wegen HHNK. In 2024 is het budget incidenteel opgehoogd geweest met €2.311.510, gerelateerd aan de bijdrage vanuit het HHNK. 

061 Bruggen en kunstwerken

lasten €148.258
(nadeel)

De kosten stijgen ten opzichte van 2024. Dit wordt veroorzaakt door de areaal uitbreiding bruggen en kunstwerken en de bijbehorende budgetten door de overname van het HHNK in 2024. Hierdoor stijgen ook de kapitaallasten door de overname van de bruggen HHNK. Daarnaast stijgen de lasten omdat de afrekening van  de Zaanbrug in 2024 plaatsvind.  Deze afschrijvingslasten worden onttrokken uit de daarvoor bestemde reserve Zaanbrug. 

baten €280.161
(nadeel)

Het nadelige verschil komt voort uit de incidentele posten 2024 met betrekking tot de overname van de wegen HHNK. In 2024 is het budget incidenteel opgehoogd geweest met €280.161, gerelateerd aan de bijdrage vanuit het HHNK. 
 063 Openbare verlichting

lasten €38.997
(nadeel)

De stijging van de kosten ten opzichte van 2024 komt voort uit een verhoging van het energiebudget met €18.267. Daarnaast zijn de toegerekende kosten voor 2025 € 12.341 hoger door een hogere doorberekening van de werkorganisatie. Het restant is het inflatiebudget van 2,5% op de overige posten. 

baten €345.389
(nadeel)

Het nadelige verschil komt voort uit de incidentele posten 2024 met betrekking tot de overname van de wegen HHNK. In 2024 is het budget incidenteel opgehoogd geweest met €345.839, gerelateerd aan de bijdrage vanuit het HHNK. 
070 Waterpartijen en -gangen    

lasten €40.915
(nadeel)

In het kader van realistisch begroten worden de posten baggeren en waterbeheer opgehoogd, elk met € 21.000. Deze verhoging is onderdeel van de herbudgettering van de diverse posten in de openbare ruimte, als gevolg van de areaaluitbreiding door de overname van het HHNK per 01-07-2024. 
071 Kaden en oevers    

lasten €55.697
(nadeel)

In het kader van realistisch begroten worden de posten beschoeiing en walkanten opgehoogd met een totaalbedrag van € 55.000. Deze verhoging is onderdeel van de herbudgettering van de diverse posten in de openbare ruimte, als gevolg van de areaaluitbreiding door de overname van het HHNK per 01-07-2024. 
200 Afval

lasten €106.065
(nadeel)

De begrote lasten en baten voor 2025 zijn gebaseerd op de conceptbegroting van HVC, de begroting van Cocensus, doorberekening van ambtelijke uren en inkomsten die we ontvangen voor PMD (Plastic Metaal Drankenkarton). De inkomsten uit afvalstoffenheffing zijn 100% kostendekkend begroot.

baten €201.065
(voordeel)

De hogere baten aan afvalstoffenheffing zijn het uitvloeisel van de 100% kostendekkendheid.

210 Rioolbeheer

 lasten €112.315
(nadeel)

De begrote lasten 2025 zijn hoger door de reguliere inflatie en actualisatie van de kapitaallasten. Dit product wordt vereffend via de egalisatievoorziening riolering. In 2025 is begroot dat er €263.714 toegevoegd kan worden aan de voorziening.

baten €112.315
(voordeel)

Conform het vastgestelde GRP 2018-2023 wordt het rioolrecht geïndexeerd en opgehoogd met inflatie. 

220 Milieubeleid algemeen

lasten €303.801
(voordeel)

De bijdrage aan ODIJmond wordt verhoogd met €75.507 ten opzichte van 2024. Deze stijging komt voort uit de ingediende begroting 2025 van ODIJmond.

Daarnaast worden er €17.479 minder kosten van de werkorganisatie doorberekend aan het product 'Milieubeleid algemeen' dan in de begroting 2024. Hierover staat in de leeswijzer, als onderdeel van de Inleiding, een algemeen geldende tekst.

Het restant van het voordeel komt voort uit incidentele gelden uit 2024. In 2024 zijn eigen bijdragen en subsidieontvangsten in het kader van isolatieaanpak en CDOKE gelden opgenomen. Deze komen niet meer terug in 2025. 

230 Begraafplaatsen

lasten €25.330
(nadeel)

De lasten voor 2025 zijn hoger dan in de begroting 2024 door een hogere doorberekening van de werkorganisatie. Hierover staat in de leeswijzer, als onderdeel van de Inleiding, een algemeen geldende tekst.
278 Beheer panden en gronden

lasten €41.637
(voordeel)

In 2023 zijn de energielasten van het gemeentehuis opgehoogd. Door alle genomen duurzaamheidsmaatregelen kan deze verhoging nu weer vrijvallen. 

baten €1.082.181
(nadeel)

De baten waren in 2024 incidenteel hoger dan vanaf 2025 door de raming in 2024 van de verkoopopbrengst van woningen .

Reserves

Terug naar navigatie - Reserves
Stand reserves per 31-12 Rekening 2023 Begroting 2024 Begroting 2025 Begroting 2026 Begroting 2027 Begroting 2028
Bestemmingsreserve bijdrage fietstunnel N515 0 87.500 87.500 87.500 87.500 87.500
Bestemmingsreserve Brandweerkazerne Wormer 571.222 544.021 516.820 489.619 462.418 435.217
Bestemmingsreserve Bruggen en Kunstwerken 0 280.161 280.161 280.161 280.161 280.161
Bestemmingsreserve Duurzaamheid 1.141.823 411.623 386.623 361.623 336.623 311.623
Bestemmingsreserve Duurzame vervanging openbare verlichting 382.665 698.504 668.504 638.504 608.504 578.504
Bestemmingsreserve Onderhoud vaarwegen 263.880 263.880 263.880 263.880 263.880 263.880
Bestemmingsreserve Speelplaatsen 14.191 9.191 14.191 19.191 24.191 29.191
Fonds Duurzaamheidsleningen 835.264 835.264 835.264 835.264 835.264 835.264
Reserve Nog uit te voeren werken 773.764 929.840 929.840 929.840 929.840 929.840
Reserve Zaanbrug 8.470.632 8.470.632 8.131.807 7.792.982 7.454.157 7.115.332
Totaal reserves 12.453.441 12.530.616 12.114.590 11.698.564 11.282.538 10.866.512
14-okt-2024

Toelichting reserves

Terug naar navigatie - Toelichting reserves

Bestemmingsreserve bijdrage fietstunnel N515
Wormerland neemt het beheer en eigendom over van 52 km aan wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom, van het Hoogheemraadschap (HHNK), per l juli 2024 (raadsbesluit 11 juni 2024). Bij de overname van deze wegen en fietspaden ontving de gemeente een ook een bijdrage van €87.500 van het HHNK voor de realisatie van een fietstunnel op de N515. Voor de reservering van bijdrage is een aparte reserve ingesteld. De gemeente heeft had al een reservering van €70.000 staan voor deze fietstunnel in de reserve Nog uit te voeren werken. Bij het Najaarbericht 2024 zullen we die reservering overhevelen zodat de volledige reservering voor de fietstunnel op plek staat.

Reserve brandweerkazerne Wormer
Het doel van deze reserve is om de jaarlijkse kapitaallasten van de brandweerkazerne in Wormer te dekken, zodat deze lasten niet op de jaarlijkse exploitatie drukken. Jaarlijks wordt er €27.201 onttrokken.

Bestemmingsreserve Bruggen en Kunstwerken
Wormerland neemt het beheer en eigendom over van 52 km aan wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom, van het HHNK, per l juli 2024 (raadsbesluit 11 juni 2024). Hiervoor heeft de gemeente eenmalig een bedrag van afgerond 2 miljoen euro. Dat zijn alle boekwaardes (nog af te schrijven bedragen) van de bruggen die niet meer in de boekhouding van HHNK mogen voorkomen na juli 2024. HHNK betaalt een bedrag van 2, 7 miljoen euro voor achterstallig onderhoud aan wegen, bruggen en voor verduurzaming van de openbare verlichting. In deze 2,7 miljoen zat ook een bijdrage van het HHNK voor gepland onderhoud kunstwerken (bruggen) ad €280.161. Voor de reservering van bijdrage is een aparte reserve ingesteld. Dit bedrag kan worden overgeheveld naar de Voorziening bruggen en kunstwerken zodra het onderhoud van deze bruggen is meegenomen in het beheerplan. Het hebben van een beheerplan is noodzakelijk om deze gelden in de voorziening te mogen storten.

Reserve Duurzaamheid
Conform de nota Duurzaamheid wordt er ieder jaar een budget van €25.000 vanuit deze reserve beschikbaar gesteld voor duurzaamheidsinitiatieven.

Reserve Duurzame vervanging openbare verlichting
Volgens bestaand beleid wordt er ieder jaar €30.000 vanuit deze reserve beschikbaar gesteld voor het vervangen van openbare verlichting door ledverlichting.

Daarnaast heeft Wormerland het beheer en eigendom over van 52 km aan wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom, van het HHNK, per l juli 2024 (raadsbesluit 11 juni 2024) overgenomen. Hiervoor heeft de gemeente eenmalig een bedrag van afgerond 2 miljoen euro. Dat zijn alle boekwaardes (nog af te schrijven bedragen) van de bruggen die niet meer in de boekhouding van HHNK mogen voorkomen na juli 2024. HHNK betaalt een bedrag van 2, 7 miljoen euro voor achterstallig onderhoud aan wegen, bruggen en voor verduurzaming van de openbare verlichting. In deze 2,7 miljoen zat ook een bijdrage van het HHNK voor onderhoud en verduurzaming van openbare verlichting (€308.800). Dit bedrag is in 2024 toegevoegd aan deze reserve.

Reserve onderhoud vaarwegen
Deze reserve is bedoeld voor het baggeren van het binnenstedelijk gebied. Jaarlijks wordt een vast bedrag (€90.000) aan deze reserve toegevoegd en de werkelijke uitgaven van het desbetreffende jaar worden eraan onttrokken. Hierdoor worden schommelingen in de exploitatie voorkomen. 

Reserve speelplaatsen
Jaarlijks wordt een vast bedrag (€60.000) aan deze reserve toegevoegd en de werkelijke uitgaven van het desbetreffende jaar worden eraan onttrokken. Hierdoor worden schommelingen in de exploitatie voorkomen.

Reserve Fonds Duurzaamheidsleningen
Deze reserve is ingesteld voor het verstrekken van duurzaamheidsleningen aan particulieren voor duurzaamheidsleningen aan verenigingen, stichtingen en huurders. De hoogte van de reserve bepaalt het maximaal beschikbare bedrag waar leningen voor verstrekt kunnen worden. De hoogte van deze reserve is dus niet afhankelijk van werkelijke saldi van verstrekte leningen. Eind 2023 is er €404.177 verstrekt aan duurzaamheidsleningen aan particulieren en €33.050 aan duurzaamheidsleningen aan verenigingen, stichtingen en huurders.

Reserve Nog uit te voeren werken
Deze reserve is ingesteld om beschikbaar gestelde gelden voor projecten die aan het eind van een boekjaar nog niet zijn afgerond te reserveren. In de tabel hieronder zijn de gereserveerde gelden gespecificeerd. 

    Jaarrekening 2023
Begroting 2024
Begroting 2025
1 Reservering voor herinrichting N515/Zuiderweg (deze reservering zullen we in het Najaarsbericht 2024 overhevelen naar de Bestemmingsreserve 'Bijdrage fietstunnel N515') 70.000 70.000 70.000
2 Reservering MRA metropoolregio Amsterdam 62.916 62.916 62.916
3 Reservering t.b.v Zaanoeverproject 107.341 107.341 107.341
4 Reservering t.b.v. eigendomsoverdracht scholen 7.388 7.388 7.388
5 Reservering t.b.v. het project 'Digitalisering bouwvergunningen door Het Waterlands Archief 14.390 14.390 14.390
6 Reservering voor de implementatie van de omgevingswet 418.771 418.771 418.771
7 Reservering voor het project Integriteit 10.000 6.350 6.350
8 Reservering van de ontvangen subsidie 'Kerkenvisie' 25.000 25.000 25.000
9 Reservering i.v.m deelname G1000 Burgerberaad thema 'Wonen' 7.000 7.000 7.000
10 Reservering van de ontvangen rijksgelden t.b.v. het project 'Robuust Rechtsbeschermingssysteem (POK-gelden) 19.274 0 0
11 Reservering van de ontvangen gelden t.b.v. de Wet Kwaliteitsborging bouw 31.684 31.684 31.684
12 Reservering voor het opstellen van het IHP (Integraal Huisvestingsplan Onderwijs)   45.000 45.000
13 Reservering voor Wet goed verhuurderschap   7.000 7.000
14 Reservering t.b.v. de implementatie van het AV-systeem   90.000 90.000
15 Reservering t.b.v. Wijkuitvoeringsplannen (WUP)   37.000 37.000
  Totaal in reserve Nog uit te voeren werken per 31 dec 2023 773.764 929.840
929.840

 

Reserve Zaanbrug
Deze reserve is bedoeld om afschrijvingslasten van de Zaanbrug (€8.470.632) te dekken zodat deze lasten niet op het begrotingssaldo drukken. In 2024 is de brug gereedgekomen, dus wordt vanaf 2025 gestart met de afschrijving van de Zaanbrug van €338.825 per jaar tot en met  2049 (25 jaar).

Voorzieningen

Terug naar navigatie - Voorzieningen
Stand voorzieningen per 31-12 Rekening 2023 Begroting 2024 Begroting 2025 Begroting 2026 Begroting 2027 Begroting 2028
Voorziening Bruggen en kunstwerken 202.070 287.337 457.871 628.405 798.939 969.473
Voorziening Egalisatie afval 0 0 0 0 0 0
Voorziening Egalisatie riolering 2.579.125 2.708.458 2.972.172 3.155.131 3.323.395 3.510.109
Voorziening onderhoud wegen (wegen HHNK) 0 1.748.990 1.748.990 1.748.990 1.748.990 1.748.990
Totaal voorzieningen 2.781.195 4.744.785 5.179.033 5.532.526 5.871.324 6.228.572
14-okt-2024

Toelichting voorzieningen

Terug naar navigatie - Toelichting voorzieningen

Bruggen en kunstwerken
Deze voorziening is ingesteld bij de begroting 2018 naar aanleiding van het beheerplan Civieltechnische kunstwerken. Het doel van deze voorziening is om schommelingen in onderhoudswerkzaamheden gelijkelijk over de jaren te verdelen. De bruggen en duikers zijn opnieuw geïnspecteerd in 2021. Dit heeft geleid tot het onderhoudsprogramma 2021-2024. De gemiddelde onderhoudskosten worden toegevoegd aan deze voorziening (€351.238). De werkelijke kosten worden uit deze voorziening betaald, deze zijn voor 2025 begroot op €181.704.

Egalisatievoorziening Afval
We zijn volgens de financiële regelgeving (BBV) sinds 2014 verplicht om gelden die we op afval over hebben beschikbaar te houden in een egalisatievoorziening. Deze gelden mogen niet aan andere doelen besteed worden dan aan afval. Daarnaast heeft deze voorziening als doel om de ontvangen afvalstoffenheffingen en de daarbij behorende uitgaven voor afval te spreiden over de jaren. Per eind 2021 is de egalisatievoorziening leeg. Dat betekent dat als er in een jaar meer kosten zijn dan opbrengsten afvalstoffenheffing dit direct ten late komt van het rekeningresultaat omdat de bufferfunctie van de voorziening niet aanwezig is om de kosten te kunnen spreiden over de jaren. Het beleid van de raad is 100% kostendekkende afvalstoffenheffing.

Tarief 2023 (+0%)
In 2023 is gekozen om het tarief 2023 t.o.v. 2022 helemaal niet te verhogen, zelfs niet met het inflatiepercentage. Dit omdat eerst het effect van de invoering van het recycletarief werd afgewacht. Het tarief 2023 bleek geen kostendekkend tarief (verlies van €136.305).

Tarief 2024 (+8,5%)
Om kostendekkendheid te bereiken is met ingang van 2024 de opbrengst afvalstoffenheffing met 8,5% gestegen (raadsbesluit november 2023).

Tarief 2025 (+6%)
De (gemiddelde) stijging afvalstoffenheffing per huishouden wordt geschat op 6%. Afvalstoffenheffing heeft een gedifferentieerd tarief (per aanbieding van afval en een basisbedrag). Hierdoor kan het percentage waarmee een individuele aanslag afvalstoffenheffing stijgt afwijken van dit percentage. Zeker omdat inwoners zelf invloed uitoefenen op de hoogte van hun aanslag door hun afval goed te scheiden. Deze prognose is gebaseerd op 7.145 huishoudens die een aanslag afvalstoffenheffing ontvangen. De totale opbrengst afvalstoffenheffing die in 2025 nodig is om kostendekkend te zijn is begroot op €3.012.944. 

Egalisatievoorziening Riolering
We zijn volgens de financiële regelgeving (BBV) sinds 2014 verplicht om gelden die we op riool over hebben beschikbaar te houden in een egalisatievoorziening. Deze gelden mogen niet aan andere doelen besteed worden dan aan riool. Daarnaast heeft deze voorziening als doel om de ontvangen rioolrechten en de daarbij behorende uitgaven voor rioolbeheer te spreiden over de jaren. In 2024 wordt een nieuw Gemeentelijk Riolerings Plan (GRP) gemaakt. Uit dit nieuwe GRP  zal blijken hoeveel geld we wanneer nodig hebben. Dit wordt afgezet tegen de (prognose van) de hoogte van de beschikbare middelen in deze voorziening in de loop der jaren.

Voorziening onderhoud wegen (wegen HHNK)
 Wormerland neemt het beheer en eigendom over van 52 km aan wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom, van het HHNK, per l juli 2024 (raadsbesluit 11 juni 2024). Hiervoor heeft de gemeente eenmalig een bedrag van afgerond 2 miljoen euro. Dat zijn alle boekwaardes (nog af te schrijven bedragen) van de bruggen die niet meer in de boekhouding van HHNK mogen voorkomen na juli 2024. HHNK betaalt een bedrag van 2, 7 miljoen euro voor achterstallig onderhoud aan wegen, bruggen en voor verduurzaming van de openbare verlichting. In deze 2,7 miljoen zat ook een bijdrage van het HHNK voor afkoop onderhoud wegen (€1.550.000) en een bedrag voor beheerskosten voor de 2e helft van 2024 (€436.500). Hiervoor is in 2024 een nieuwe voorziening gevormd.